print | close

Отглеждането на деца сам или сама е трудно, но не и невъзможно!


Семействата с един родител вече не са нещо нестандартно или рядко срещано явление. Най-често говорим за самотни майки, но и самотните бащи не са изключение. Процента деца, които живеят и с двамата си родители намалява сред всички расови и етнически групи, като причините за това са много и различни. Повечето от случаите на отглеждане на деца от самотни родители са резултат от загуба на другия родител поради смърт, развод или раздяла, когато партньорите живеят на семейни начала без брак.

Съпътстващите емоции от това и в трите случая са, най-вече, силна болка, вина, гняв, разочарование, предателство, изоставяне, отхвърляне, обреченост, страх. Заедно с обикновените ежедневни задължения самотният родител трябва да се справя със своите емоции, както и с тези на децата, за да се избегне ситуацията на изолиране, в която самотният родител може сам да се постави. Не на последно място е финансовият фактор, тъй като отглеждането на дете/деца освен голяма доза любов, изисква и доста финансови средства.

Звучи страшно – факт е, че да си самотен родител не е лесно, но не е и невъзможно!

Във форума на Single Parent се надяваме самотни родители – както майки, така и бащи, да намерят полезни съвети и морална подкрепа за многобройните предизвикателства, пред които са изправени те и техните деца. Надяваме се в този форум да споделяте и откривате мнения, въпроси и отговор, които да ви помогнат да се справите с дадена ситуация или да ви окуражат и подкрепят в трудни моменти.

close