print | close

Отговор


Автор: Анонимен
Редактор: Администратор

Здравейте,плащам издръжка на бившата редовно за детето си.Лятото детето ще бъде при мен.Въпросът ми е длъжен ли съм да плащам издръжка на майката  за месеците през които детето ще живее при мен,след като аз ще покривам нуждите му за този период?

Здравейте,
Издръжката се дължи, така както е определена от съда. Родителят, осъден да плаща издръжка на детето си, дължи ежемесечно изплащане на пълния размер на присъдената издръжка, независимо дали тя се отнася за определен период от време през лятото. Плащането на издръжката е задължително, като това е издръжка за детето, а не за майката. Съответно плащането й подлежи на прекратяване или изменение при настъпване на определените за това от закона основания, по предвидения от закона ред.

В допълнение искам да добавя, че ако поддържате добри отношения с бившата си съпруга, по взаимно ваше съгласие бихте могли да решите за летните месеци, през които детето е при вас, да не плащате определената издръжка или да платите същата в по-нисък размер. Но това е само на добра воля/решение, а съгласно закона.

close