print | close

Българските родители възпитават с бой и крясъци


Попаднах на една статия, за съжаление май наистина се наблюдава такава тенденция, въпреки че аз не съм привърженик на този начин на "възпитание":

Все повече български родители възпитават децата си с крясъци и обиди. Тенденцията се задълбочава в последните десет години. Данните, изнесени на конференция за превенция на телесното наказание за най-малките деца, са от проучване, направено от Софийския университет, сдружение "Дете и пространство", УНИЦЕФ, здравното министерство и Агенцията за закрила на детето. Проучването е направено сред 497 души на възраст над 18 години. Всеки трети от анкетираните смята, че през последните години родителите по-често използват телесно наказание. Международни изследвания показват, че децата от 0 до 3 години са най-уязвими под телесно наказание. Като цяло обществото е раздвоено - дали боят е възпитателен метод или насилие? Седем процента приемат безусловно шамарите, а за 30 на сто от българите боят е опция, ако всички други са изчерпани. Около 60% родителите пък признават, че прибягват до боя като възпитателно средство. Според проучването, по-склонни да прилагат телесни наказания са родителите от селата и малките градове, както и тези с ниско образование.

Вместо наказания, експертите препоръчват винаги да разговаряме с детето, да обясняваме и да се опитаме да разберем защо прави това, което прави. А крясъците и обидите също са насилие, понякога с по-тежки емоционални последици. Поражението от едно физическо наказание и телесно наказание могат да бъдат по-тежки поради физическата и психическа крехкост на детето, категорични са специалистите. 

close