Търсене

Автор: Администратор

Как купих на детето си подарък за 1ви юни, който го "нямаше" в магазина

Автор: Анонимен

Здравейте,

бих искала да споделя с вас една забавна история. Реших да купя на сина си за първи юни подарък количка, която се управлява с дистанционно, което е на принципа на лазер и насочва червена точка, която количката следва. Най-интересното е, е тази кола се движи по стени и по тавани... :) Синът ми си я беше харесал на някаква реклама по телевизията.... Понеже не знам къде се продава въпросната количка, реши да я потърся в интернет и я намерих в един онлайн магазин, който има и нормални (офлайн) магазини в София и Варна. Преди да се запътя към магазина в София, който знам, звъннах на телефона на сайта да попитам дали въпросната играчка я има в наличност, оказа се, че от 4 магазина в София, само в един я има и то една бройка! Отивам в магазина и там на продавачите-консултанти обяснявам каква играчка търсят, като техния отговор е, че те нямат такава количка. Обяснявам, че съм я харесала в техния сайт и че по телефона са ми казали, че в техния магазин има една бройка, но консултантите клатят невярващо глави и повтарят как няма такава играчка в магазина и че може би наличностите в системата не са актуални и затова са ме подвели по телефона. Намирам играчката в сайта на магазина, казвам им артикулния номер и О'небеса! Оказа се, че наистина имат една бройка, но.... идва другия проблем - не могат да намерят къде в магазина е позиционирана играчката. Добре, че беше моят приятел, който намери количката, която консултантите бяха подминали в тяхното търсене.....

Това не е единствения случай, в който така наречените консултанти не само не могат да те консултират, но не знаят и каква стока предлагат....А се обиждат, ако ги наречеш "продавачи"....

7 мита за самотните родители

Автор: Анонимен

Мит 1: Самотният родител дава по-малко любов на детето си, отколкото биха му дали двама родители.

Напротив, самотният родител винаги се опитва да компенсира липсата и ролята на отсъстващия татко или отсъстващата майка, затова се старае да обгради детето си с много повече любов. Освен това, много деца, живеещи и с двамата си родители, страдат от неразбирателството между тях, постоянните скандали, напрежението у дома, които в крайна сметка често приключват с развод.

Мит 2: Самотният родител има по-малко време за детето си.

Не е задължително. Нима в семейната двойка само единият родител работи, а другият е неотлъчно до детето? В днешно време ежедневието е натоварено за всеки – независимо дали е самотен родител или – не. Такива родители обикновено компенсират липсата на другата страна с много повече себеотдаване и занимания с детето.

Мит 3: Самотните родители осигуряват по-лош стандарт на децата си.

Не забравяйте, че семейството на самотния родител се състои от два, а не от три члена, както би било в присъствието на още един родител. Истина е, че приходите на един човек са по-малко от тези на двама, но това важи и за обратната ситуация – и разходите са по-малко. По-малкото домакинство компенсира отсъствието на втора заплата в семейството, така че не е задължително самотното родителство да е предпоставка за затруднено финансово положение. Освен това самотните родители получават социални детски надбавки, колкото и малки да са те у нас.

Мит 4: Децата на самотни родители са трудни и проблемни деца

Това не е вярно. Проблемно дете може да има във всяко едно семейство, независимо от колко члена се състои то. Ако на детето е дадено добро възпитание и образование, ако е гледано с любов и е в добро здраве, то има всички предпоставки за успешно развитие и по-нататък в живота.

На децата в тийнейджърска възраст не бива автоматично да се слага етикетът проблемни деца. Тийнейджърът не бива да се бърка с трудно проблемно дете. Малчуганите преминават през трудни периоди, дори и да са отгледани в перфектното семейство. Стига да има адекватна грижа, любов и приятелство между родител и дете, самотното родителство няма значение. Не бива да се подценяват и индивидуалните особености на характера. В определен етап от живота всеки прави личния си избор.

Мит 5: Децата на самотни родители не уважават никакви авторитети

Възможно е да се достигне до подобна ситуация, но тя далеч не е задължителна. По-често се визират момчета, отгледани в отсъствието на баща. Казва се, че те се изграждат като своенравни, не се вслушват в съвети, действат на своя глава и не уважават никакви авторитети, защото им е липсвала „здравата бащина ръка”. Да, но не във всички семейства задължително бащите са водещите личности, често жените взимат надмощие във възпитанието на децата и семейните решения. Не е невъзможно, например, една самотна майка да отгледа добре сина си и без мъжка намеса.

Мит 6: Децата на самотните родители са неуверени в себе си

Самоувереността зависи не от това, дали детето е отглеждано от самотен родител или – не, а от старанието на майката или таткото да формират дете със самочувствие и вяра в себе си. Неуверено детето може да бъде даже и когато расте сред двамата си родители. Няма гаранция, че те ще се справят достатъчно добре и отговорно с изграждането на самоувереност у малчугана.

Мит 7: Такива деца страдат от емоционални проблеми и имат трудности при създаването на емоционални партньорства по-нататък в живота си.

Всеки човек е заплашен от неуспех в областта на емоционалното обвързване, не само децата на самотни родители. Отглеждането само от един родител не е предпоставка за бъдещ неуспех в отношенията с хората. Децата на самотни родители често са отглеждани дори с много повече старание и любов, което ги прави хармонични и уверени във всяко отношение личности, подхождащи зряло и уравновесено към емоционалните си връзки с други хора.

Статистиката показва, че разводите се увеличават по много различни причини, но нито една от тях не е, че индивидите, взели участие в даден разтрогнат брак, са отгледани само от един родител.

http://purvite7.bg/7-mita-za-samotnite-roditeli/

Коментар

Автор: Анонимен

Здравейте красиви хора. Интересни наблюдения, интересни заключения.

Казвам се Лигия Младенова.

Терминът "самотен родител" на български език звучи малко тъжно и депресивно. Наистина прочетох много истории и тук и във форума на BG Мама и виждам доста закономерности в подобните съдби, борба с негативни емоции и дори безнадеждност, съчетани с опити да се чувстваме отново щастливи.

Аз съм майка на три деца. Останах сама с тях, когато бях бременна с третото. Не то беше причина за развода, но с него чашата сякаш преля. Минах през всичките тъй наречени "митове" и искам да ви кажа, че са реални и страданието е реално! Нямах време да се чувствам самотна и ще ви кажа, спаси ме това, че бях много заета с неотложни ангажименти, трябваше да работя и да върша всичко останало сама, да се боря с безпаричие, квартири в София и всичко останало.

Децата наистина израстват с известна несигурност, чувство за отхвърляне, огорчение и т.н., не можем да отречем крещящите факти, и не е необходимо!

Но имаше няколко неща, които направих, докато децата бяха малки и които много ми помогнаха да ги отгледам като пълноценни личности, да съхраня себе си като нормално човешко същество и да стигна до състояние, вече 15 години по-късно, в което мога спокойно да заявя, че съм щастлива майка. Живея без съжаления, отвътре ми е свободно, чувствам се пълноценна и успешна жена, общественик и писател, децата ми ме обожават и мога да се радвам на живота (Живея в България!).

Готова съм да споделя преживяванията си и пътя, по който излязох от дълбоката яма на депресията, ако има интерес! Повече от всичко сега се радвам на хора, които са в моето обкръжение. Радвам се да ги виждам как разцъфтяват и живеят с цел и огън! 

Коментар

Автор: Ioana Zhekova

Здравейте, Лигия,

живо ме интересува темата! Първо, искам да кажа, че шапка Ви свалям за позитивността и борбеността, с която сте отгледали трите си деца! Много жени във Вашето положение са отчаяни и потопени в депресия, в много случаи, подплатена и с безпаричие, особено, ако бащата не оказва финансова помощ.

Аз също съм "самотна" майка на 6-годишно момченце и с интерес бих прочела нещата, които сте направили, докато децата са Ви били малки... може и на мен да помогнат! :)

Поздрави!

Йоана

Коментар

Автор: Анонимен

Аз съм баща на две деца, не мога да кажа, че съм самотен родител, защото децата живеят с майка си, а аз ги взимам, когато се разберем с нея, но въпреки това и аз бих искал да разбера малките трикове, за които г-жа Младенова споменава, защото макар и неежвдневно, аз също се опитвам да се включа във възпитанието на децата.

Коментар

Автор: Анонимен

I az se boriq s nevolite na samotnoto roditelstvo...

Коментар

Автор: Анонимен

"Готова съм да споделя преживяванията си и пътя, по който излязох от дълбоката яма на депресията, ако има интерес!" - интерес има, но няма споделяне....

Напиши коментар

 Анонимен


Въведете текста в полето до изображението.
Ако не сте регистриран потребител, Вашата публикация ще бъде публикувана на сайта след одобрение от администратор!